Klampiarske práce
Odvodňovacie systémy
Odvodňovacie systémy sú na objekte často nenápadnou, no o to dôležitejšou časťou jeho výstavby. Odvádzajú dažďovú vodu a vodu stekajúcu z topiaceho sa snehu či ľadu po krytine striech či terás do odpadových rúr a nimi do kanalizácie alebo okolitého terénu. Mechanické namáhanie strešných žľabov je pomerne malé s výnimkou zimného obdobia. Na výrobu žľabov sa používajú kovové aj nekovové materiály:
- oceľový pozinkovaný plech
- zinkový plech
- hliníkový plech
- polotvrdý hliníkový plech
- polotvrdý medený plech
- výrobky z fólie PVC
- prefabrikované výrobky z PVC
- výrobky z azbestocementu
Najčastejšie sa využíva pozinkovaný oceľový plech s hrúbkou 0,6 m, ktorý sa musí natierať ochranným náterom proti vytvoreniu trhliniek v pozinkovanej vrstve, ktoré môžu mať za následok vznik korózie.
Na správne vyhotovenie žľabov sú kladené viaceré požiadavky:
- kvalita používaného plechu, ktorý nesmie byť pri spracovaní porušený a má byť dostatočne pevný
- spoje musia byť pevné a nepriepustné (čo zabezpečíme nitovaním a spájkovaním na mäkko)
- žľaby musia mať dostatočný prierez a spád, aby zabezpečili zachytávanie a odvádzanie všetkej vody stekajúcej zo strechy aj za najväčších dažďov
- bezpečné upevnenie žľabov, aby sa neuvoľnili a neutrhli ani pri najväčšom nápore vetra
- vnútorný okraj žľabu musí byť vyšší ako vonkajší, aby sa pri veľkom prívalovom daždi zabránilo odtekaniu vody za okraj žľabu pod krytinu a tým poškodeniu strešnej konštrukcie a fasády
- zabezpečiť dostatočné objemové rozťahovanie (dilatáciu) žľabu pri náhlych zmenách teploty a tým predchádzať jeho deformácii
- prístupnosť žľabov v prípade potreby ich čistenia či opravy
Podľa umiestnenia rozdeľujeme žľaby na:
- pododkvapové
- nadodkvapové
- nadrímsové
- medzistrešné
- zaatikové
- povalové
- žľaby na špeciálne účely
U vyšších objektov sa dáva z praktických dôvodov prednosť nadodkvapovým žľabom pred pododkvapovými, pri ktorých sa v prípade opravy či výmeny zo strechy nemusí stavať lešenie. Ďalšími dôvodmi sú zabraňovanie padaniu krytiny zo strechy a zachytávanie zosúvajúceho sa snehu.
Podľa tvaru žľabu ich rozdeľujeme na polkruhové, hranaté a rímsové.
Podľa uloženia žľabu ich rozdeľujeme na:
- položené
- voľne zavesené
- vpredu zavesené
- zapustené
- postavené (atikové)
Podľa prierezu žľabu ďalej rozdeľujeme žľaby s rovnakým a nerovnakým prierezom (meniacim sa smerom spádu). Veľkosť prierezu žľabu závisí od viacerých faktorov, akými sú klimatické podmienky, sklon a veľkosť strešnej plochy, druh krytiny (z hladkej krytiny voda odteká rýchlejšie a žľab sa taktiež rýchlejšie naplní ako pri drsnej), dôležitá je aj zberná dĺžka žľabu a počet odpadových rúr.